Kemppaisten kokemukset talon rakentamisesta

Kemppaisten talo

Luotimme yli 60 vuoden kokemukseen talorakentamisessa

Ylivieskalaisen Kemppaisen perheen talonrakennus alkoi elokuussa 2003, jota ennen oli etsitty vanhempaa taloa. Teppo Kemppaisella oli selkeä mielikuva kivitalosta, jota tuki myös vaimon, Katja Kemppaisen haaveet. Sellaisen rakentamiseen löytyi kuin meitä varten odottamaan jäänyt omakotitalotontti. Tonttia hallitsi kallio, joka oli meidän innoittajamme. Mieliimme alkoi muotoutua tuleva kotimme, rinnetalo.

Rakennusmessuilla tutustuimme useisiin talovalmistajiin, siellä tapasimme myös Omatalo-myyjän, Vesa Savolaisen. Kerroimme hänelle asumisen toiveemme ja esittelimme tonttimme. Muutaman päivän kuluttua Vesa Savolainen esitteli Omatalo-suunnitelmansa.

Yhteistyössä teimme siihen pieniä muutoksia ja pian käsissämme olivat lopulliset luonnokset pohjista sekä julkisivuista. Vielä tässä vaiheessa aprikoimme kivitalo- ja puu/harkkoratkaisun välillä. Kartoitimme pikaisesti eri valmistajien mm. Vieska-, Kannus-, Kastelli-, Jämerä-, Jukka- ja Lammi-kivitalon mallistot ja tarjoukset. Luovuimme kivitaloajatuksesta ja palasimme tiiliverhottuun malliin, jota Vesa Savolainen alunperin ehdotti.

Valitsimme Omatalon hyvien suunnitelmien, luotettavuuden, varmuuden ja kokonaistaloudellisuuden ansiosta.


Vastuu valmistumisesta ja budjetissa pysymisestä oli Omatalo-urakoitsijalla

Elämäntilanteemme vuoksi emme olisi pystyneet olemaan rakentamisessa paljoakaan mukana.

Esikoisemme Samu oli silloin reilun vuoden ikäinen ja molempien työt vaativat oman aikansa. Mietimme rakentamisen siirtämistä kevääseen, joka ratkesi kuitenkin talvirakentamisen eduksi.

Vesa Savolainen teki ehdotuksen ja tarjouksen Omatalon kokonaisurakoinnista. Vesan hinta muodostui järkeväksi ja kokonaisedulliseksi, ja hän pystyi tarjoamaan rakennusprojektia niin pitkälle vietynä kuin me halusimme. Kokonaisurakointiin kuului kaikki muu, paitsi ulkoseinien maalaukset, keittiö- ja kiintokalusteet, samoin LVI- ja sähköurakoinnit eriytettiin kokonaisurakoinnista. Vaikka loppujen lopuksi teetätimme nekin Vesan suosittelemilla urakoitsijoilla, kertaa Teppo urakointia.

Vesa lähti viemään hanketta eteenpäin elokuun alussa ja rakentaminen käynnistyi heti elokuun lopulla. Jo aiemmin Vesa oli hakenut poikkeusluvan.

Pohjatöiden tekeminen oli syyskuussa jo aika hyvällä mallilla ja kellarikerroksen tekeminen päästiin aloittamaan hyvien syyssäiden aikana. Kellarin muurauksessa auttelin urakoitsijoita isäni kanssa, jatkaa Teppo.


Talopaketti saapui täsmällisesti sovittuna päivänä

Ennen lumen tuloa kellarikerros ontelolaattoineen oli valmis. Talopaketti saapui tontille täsmälleen aikataulun mukaisesti marras-joulukuun vaihteessa. Omatalo-urakointi jatkui ripeällä talopaketin pystytyksellä.

Joulu-tammikuun vaihde elettiin joulurauhan aikaa rakentamisessakin.

Päälämpöjärjestelmä saatiin käyttöön tammikuussa ja sisätyöt pääsivät jälleen vauhtiin. Molempien kerrosten perussähkötyöt olivat myös valmiina. Piipun muuraus, yläkerran kosteiden tilojen ja alakerran väliseinien harkkomuuraukset ja puurakenteiset väliseinät valmistuivat hyvää vauhtia. Takkojen muuraukset aloitettiin samaan aikaan. Kaikkien huoneiden lämpötilojen tasaannuttua tulivat maalausurakoitsijat tekemään pohjustustyöt. Työmiehet tekivät levytyksiä, maalauksia, kattojen roiskerappauksia yms. töitä säistä riippuen joko ulkosalla tai sisällä. Seinien kuivuttua, helmikuussa alkoivat laatoitustyöt, joita riitti, olivathan alakerrassa lähes kaikki lattiat laattaa.


Sisäportaiden vaatimukset aiheuttivat pientä päänvaivaa

Niidenkin toteutus olisi edennyt ketterästi, mutta vaatimuksemme oli, etteivät portaat saa natista koskaan. Siksipä ne tehtiin betonista.

Vastaavan mestarin kanssa niitä suunniteltiin ja hän piirsi kuvat portaista, jotka valettiin ja verhoiltiin paksuilla lankuilla. Luulenpa, ettemme käyttäneet portaisiin turhaan aikaa, niin varmoilta ja omilta ne nyt tuntuvat, tuumailee Teppo.


Omatalo oli muuttovalmis puolitoista kuukautta aikaisemmin

Sopimuksessa valmistumiseksi oli sovittu kesäkuun viimeinen päivä. Muutimme kuitenkin jo 15. toukokuuta.

Talosta puuttui ainoastaan kiuas, joka saapui seuraavana päivänä. Pääsimme jo samana iltana uuden kotimme ensilöylyihin.

Käyttöönottokatselmuksessa listattiin mahdolliset puutteet, jotka tulivat hoidetuksi kuntoon parissa viikossa.

Rakentaminen tapahtui sovitulla summalla ja rivakasti, meidän piti vain tehdä nopeasti päätöksiä materiaalivalinnoissa sekä LVI- ja sähköteknisissä ratkaisuissa. Halusimme itse olla mukana suunnittelemassa mm. sisäportaita, takkojen ulkonäköä sekä keittiö- ja kiintokalusteita. Samoin halusimme päättää julkisivu- ja kattotiilen värin, seinä- ja lattiapäällysteiden mallit ja värin ja muiden sisustusmateriaalien valinnat, toteavat Teppo ja Katja.


Omatalossa oli yksi ainoa vika

Unohdimme asian, koska se oli niin pieni eikä häirinnyt asumista, kunnes ensimmäistä kertaa pesimme ikkunoita. Yhdessä ikkunassa oli juova silikonia, jota emme saaneet itse pois. Tehtaan puolesta tilalle tultiin vaihtamaan uusi ikkunalasi parin viikon sisällä. Finndomo-tehtaan suuruuden huomioiden Omatalon toiminta on ollut joustavaa, eikä vastaan ole tullut yhtään sellaista asiaa tai toivetta, mikä ei olisi onnistunut, kuittaa Teppo lopuksi.


Olisimme väsähtäneet ilman tehokasta Omatalo-myyjää

Vesa Savolainen oli koko projektin ajan uskomattoman aktiivinen. Hänen toimintansa ja reagointinsa oli ensiluokkaista huomioiden kaikki meidän toiveemme. Siksi Omatalosta tuli juuri sellainen kuin halusimme. Savolaiseen pystyi luottamaan ja langat pysyivät hänen käsissään alusta loppuun, kehuu Teppo Kemppainen.


Vesa Savolainen kuuntelee saamaansa palautetta iloisena

Hän painottaa kuitenkin, että haluaa tehdä juuri sellaisia Omatalo-hankkeita, millaisia rakentajat toivovat. Suurin osa hänen tekemistään talokaupoista ovat tavanomaisia Omatalo-paketteja joko täysin omatoimisille rakentajille tai hieman pidemmälle vietyinä. On myönnettävä, että Teppo ja Katja Kemppaisen avaimet käteen -tyyppiset toimitukset ovat todella mielenkiintoisia ja haasteellisia. Palvelen jokaista asiakasta juuri hänen toiveidensa mukaisesti, toteaa Pohjois-Suomen alueella useana peräkkäisenä vuotena parhaimmaksi Omatalo-myyjäksi valittu Vesa Savolainen.

Talo on rinnemallinen, huoneistoalaa on yhteensä noin 190 neliötä. 30-40 neliön terassi on koko päädyn mittainen. Lisäksi talosta poikittaissuuntaan sijoittuvat autotalli ja katos, kattorakennelma on kiinteästi yhteydessä päärakennukseen.

Varsinainen asuminen tapahtuu yläkerrassa, vanhemmilla on oma makuuhuone, suihku ja WC. Puolivuotiaalla Lassilla on oma huone, samoin 2-vuotiaalla Samulla. Olohuone, keittiö ja ruokailu-huone muodostavat tilavan ja valoisan yhdistelmän. Alakerrassa on makuuhuone vieraille, saunatilat sekä takkahuone. Toiminnallinen asuminen tapahtuu yläkerroksessa ja kerrosten välinen liikkuminen on näin hyvin vähäistä.

Kahdenkymmenen neliön varasto aiheutti alkuun itsellemmekin ihmetystä. Jo nyt se on osoittanut tarpeellisuutensa. Olemme jo suunnitelleet, että aikanaan jompikumpi pojista saa sinne ihan oman asunnon, tuleehan tilaan mukavasti myös luonnonvaloa. Eli Omatalo on haasteellinen myös tulevaisuudessa. Ja lisätilaa löytyy jatkossa myös käyttöullakolta, mietiskelee Teppo tyytyväisenä.

OTA YHTEYTTÄ

Soita tai lähetä sähköpostia. Kysy vapaasti lisää tai sovitaan tapaaminen ja jutellaan lisää.

Vesa Savolainen
p. 0400 587 767
vesa.savolainen@talomyyntivesasavolainen.fi
Talomyynti Ylivieskan K-Raudassa

Jaa sivu K-Rauta